Wolverine

Mangoldův vstup do komiksových adaptací byl napjatě očekáván. Očekávání však nabobtnala do obřích rozměrů, které film o jednom z nejoblíbenějších komiksových hrdinů neměl šanci uspokojit.

Film Jamese Mangolda se zaměřuje na superhrdinu Wolverina, solitéra a tvrďáka a vychází z komiksové série věnované pouze Wolverinovi. Proto se také zásadně od X-menovské série liší, a to jak pojetím, tak stylem. Wolverine není barevná frenetická akce, ale spíše žánrová brikoláž, která je ozvláštněna výjimečným hrdinou (což perfektně a působivě funguje v komiksovém sešitě, ne však na plátně).

Wolverine bojuje se svými démony, tíží ho vzpomínky na minulost i neradostná přítomnost, ultimátní bitva ho však teprve čeká. Hrdina se vydává setkat se svým osudem do Japonska. Tam se musí komplikovaně dostat komplikovanou cestou, komplikovaně bojovat a komplikovaně zvítězit.

Vše, co se Wolverinovi děje, veškeré jeho konání, je zprzněno v zájmu příznivé přístupnosti, to znamená, že je vše poněkud mdlé a v podstatě krveprosté. Navíc je veškerá akce zahalena nánosem nudných plků a zbytečného okecávání, které je pro očekávatelný vývoj zcela zbytečné.

Přímo do očí bijící je i provedení, akční scény působí roztržitě a uměle, což způsobuje především zvláštní střih. Poměrně rychlý střih přichází v nečekané momenty, což se míjí efektem a celkově působí značně nepříjemně a hladký a dynamický průběh sekvence záběrů je tímto neobvyklým postupem dost narušen.

Co se týče Hugha Jackmana, i po letech stále dokáže Wolverinovi vtisknout obrovské charisma a osobitost, avšak jeho pozitivní přínos je zcela rozcupován hloupými scenáristickými nedotaženostmi (jako odfláknuté vedlejší postavy, směšní záporáci) a logickými kiksy v příběhu.

Velice volná inspirace komiksem napomáhá filmovému Wolverinovi do propadliště dějin. Mangold, ač rutinní a pečlivý tvůrce, neprokázal ani špetku invence a originality při adaptaci skvělé a atraktivní látky. Wolverine se pouze veze na oblíbenosti komiksových adaptací a sám o sobě je nikam neposouvá ani efektivně nevyužívá zaběhnuté normy. Motivace postav jsou nečitelné, některá konání jsou řízena zcela neidentifikovatelnými procesy, tedy jsou prostě nahodilá, což způsobuje nepříjemný dojem nesoudržnosti.

Wolverine je obrovským zklamáním a jako většina letošních letních blockbusterů nedokázal naplnit očekávání, která vzbudil. Film nedrží pohromadě, postavy a jejich konání jsou nekompaktní a nelogická, příběh je děravý a vytržený z dobře fungujícího X-menovského univerza, což je v tomto případě na škodu. Nepatřičný střih jdoucí proti konvencím dokonává dílo zkázy a Wolverina nezachrání ani Jackmanovo charisma.

Michala Benešovská

Hodnocení:

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

The Wolverine

Režie: James Mangold

Další články v kategorii