Očista

Co se stane, když kriminalita v Americe klesne na nulu? Jak toho lze vlastně dosáhnout? Stačí vyhlásit jeden den v roce Očistu, americký svátek kdy je veškerá kriminální činnost bez trestu povolena.

Úspěšný scenárista James DeMonaco se v posledních letech pustil také do režie a podle vlastního scénáře natočil v roce 2009 svůj celovečerní debut – snímek Malý New York. Jeho v pořadí druhý film Očista je opět adaptace vlastního scénáře a žánrově spadá do kategorie thrillerů.

Zápletka Očisty prezentuje jednoduchý (a ve filmu funkční) vzorec – aby byla Amerika naprosto prostá zločinu, je nutné udělat jednou za rok výsostně sváteční den, kdy bude vše beztrestně dovoleno. Jedině tak může společnost bez zločinu fungovat, stačí si jednou v roce vybít své úchylné touhy dle libosti. Ti, kteří se toho dne násilí zvaného příznačně „Očista“ nechtějí přímo zúčastnit, mohou zůstat doma. Dům je však nutno bezpečně zajistit a udělat z něj v podstatě nedobytný trezor, protože jinak hrozí, že vám závistivý soused beztrestně vpálí kulku do čela.

James Sandin (Ethan Hawke) pracuje ve firmě, která vyrábí bezpečností zařízení pro domy a díky „Očistě“ nemá o kšefty nouzi. Žije na klidném předměstí v nádherné vile se svou ženou Mary (Lena Headey), synem Charliem (Max Burkholder) a dospívající dcerou Zoey (Adelaide Kane). Jejich idylka je však narušena, Charlie zachrání před smrtí neznámého muže a do domu Sandinových se začne dobývat skupina násilníků, kteří chtějí svou oběť zpět.

Takzvané „home invasion“ filmy, tedy filmy, ve kterých dochází k ohrožování posvátného bezpečí domova, jsou v Americe (a nejen tam) velmi vděčnými reprezentanty thrillerů a hororů. Očista se pokouší rozšířit jeho hranice tím, že se snaží bezduché vybíjené vyhnout naroubovaným morálním rozměrem, ale ten působí ve své smrtelné vážnosti značně rozporuplně a zdaleka nefunguje tak zábavně jako teatrální a morbidní vyvražďování nebo sebereflexivní hříčky.  Celkově se film s poměrně hutným potenciálem (především v oblasti filmového násilí) drží dost zpátky.

Polarizace postav je přímo do očí bijící, stejně jako celková předvídatelnost děje a absence vnitřní dynamiky a napětí. Není snad jediný moment, ve kterém by nebyl další vývoj a zvraty zcela evidentní. Bohužel.

Herecké výkony obou hlavních představitelů  Ethana Hawka a Leny Headey nepatří právě k jejich nejlepším. Především Lena Headey je obsazena do role, která jí příliš nesedí a působí v roli Mary poněkud nepřirozeně. Ethan Hawk se jako thrillerový otec osvědčil ve filmu Sinister a podobnou polohu pokrokového tatíka – ignoranta zaujímá také v Očistě.

Záporáci v maskách, kteří Sandinovi přepadnou, se evidentně svou úlisnou nesympatičností snaží přiblížit fenomenálním padouchům z Hanekeho Funny Games, jejich grácii a krutost však postrádají a působí spíš jako jejich karikatury. O tom, že je Michael Pitt z americké verze Funny Games předobrazem vůdce gangu Rhyse Wakefielda, není pochyb.

Očista je průměrný thriller prostý překvapení a s průměrnými hereckými výkony. Poměrně zajímavý nápad film nedokázal rozpracovat a efektivně využít. Doufejme, že se zvažované pokračování přesune do centra děje, do vřavy ulice plné „násilí-chtivých“ amerických patriotů.

Michala Benešovská

Hodnocení:

Související články

[Klipy a spoty]

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Očista

(The Purge)

Režie: James DeMonaco

Další články v kategorii