Brad Pitt

Brad Pitt (celým jménem William Bradley Pitt) oslaví letos v prosinci 50. narozeniny, přesto však zůstává jedním z nejvýraznějších a nejobletovanějších sexuálních idolů současného amerického filmu.

Brad Pitt je dnes známý jako typický hollywoodský hezoun, klaďas od přírody, a to především díky často jednotvárným rolím, které dostával. Není to však jen jednostranný herec s hezkou tváří a ve své herecké kariéře ztvárnil i pozoruhodné postavy.

Pitta přitahovalo herectví od útlého věku, nedokončil studium žurnalistiky a hereckou kariéru odstartoval rolí v seriálu Another World, který se natáčel v roce 1987. Ve stejném roce se Pitt objevil v několika bezvýznamných rolích ve snímcích dnes téměř neznámých, jako Hunk nebo Feťáci a Země nikoho.

Kariéra v televizi se Pittovi rozhýbala rolí v populárním seriálu Dallas, kde si zahrál Randyho, ve stejné době se objevil také v seriálu 21 Jump Street, v němž rozjel kariéru další hollywoodský idol Johny Depp. Pitt se objevil také v jedné epizodě hororového seriálu Freddyho noční můry. Do konce 80. let hrál v řadě snímků, avšak na zásadní průlom musel počkat do roku 1991, kdy jeho kariéře dala řádný impulz role rozpustilého hejska v Thelmě a Louise a malá rolička v Pravdivé romanci.

Pitt byl na počátku 90. let už v povědomí mnoha fanynek a definitivním sex-symbolem číslo jedna se stal v roce 1994, kdy si zahrál po boku dalšího hollywoodského prominenta Toma Cruise v Interview s upírem. Od té doby začíná Pittova spanilá jízda a jeho vzhled mu zaručuje role romantických snílků ve filmech jako Legenda o vášni, Sedm let v Tibetu nebo Seznamte se, Joe Black.

Ve stejné době se začíná Pitt prosazovat také ve filmech odlišného rázu, ve kterých dokazuje, že jeho herecký rozsah je přeci jen pestřejší a že mu nejsou cizí ani rozmanitější role. Psychicky narušeného si zahrál v kultovním filmu Terryho Gilliama 12 opic - za roli byl nominován na Oscara. Ve Fincherově temném thrilleru Sedm zase přesvědčivě ztvárnil mladého ambiciózního detektiva, kterému se zhroutí svět a mezi jeho nejlepší role patří výkon i v dalším Fincherově filmu Klub rváčů.

Už jako hvězda první kategorie se v roce 2001 Pitt objevil v sitcomu Přátelé, kde hrála také jeho tehdejší manželka Jennifer Aniston. Ve stejném roce se rovněž rozjíždí oblíbená Soderberghova série Dannyho parťáci, která je přehlídkou hollywoodských fešáků a Pitt v sestavě, kterou tvoří například George Clooney, Matt Damon nebo Casey Affleck, samozřejmě nechybí.

Rok 2004 znamená pro Pitta roli v pompézním spektáklu Troja a také pokračování Dannyho parťáků. V roce 2005 ztvárnil nájemného zabijáka ve filmu Mr. & Mrs. Smith, kde se setkává se svou budoucí manželkou Angelinou Jolie. Do (poměrně) nezávislých vod zavítal Pitt v roce 2006 rolí ve filmu Alejandra Gonzála Iňarritu Babel, kde si zahrál po boku Cate Blanchett, která se stala jeho partnerkou i o dva roky později ve filmu Podivuhodný příběh Benjamina Buttona.

V roce 2007 vrcholí trilogie Dannyho parťáci a ve stejném roce se Pitt také ukázal v roli Jesseho Jamese ve filmu Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem. V roce 2008 bravurně ztvárnil přihlouplého svalovce ve snímku bratří Coenů Po přečtení spalte.

V roce 2009 obsadil Pitta do jedné z hlavních rolí ve filmu Hanebný pancharti Quentin Tarantino, čímž se mu opět podařilo vystoupit ze stereotypních rolí. Podobně odlišná od Pittových obvyklých postav je role pana O´Briena v Malickově filmu Strom života z roku 2011. Svůj hlas propůjčil Pitt animovaným postavičkám ve filmech jako Happy Feet 2, Megamysl nebo Tatík Hill a spol.

Brad Pitt patří k nejlépe placeným a nejvíce obsazovaným hercům. Nejnovějším snímkem, který jsme s ním mohli vidět, je samozřejmě Světová válka Z, letos se ale ještě dočkáme například filmu Ridleyho Scotta Konzultant, ve kterém hraje hlavní postavu a na trošku jiného Pitta se můžeme těšit ve filmu Steva McQueena 12 years a Slave, kde se objeví po boku Benedicta Cumberbatche.

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Hanebný pancharti

(Inglorious Bastards)

Režie: Quentin Tarantino

Strom života

(The Tree of Life)

Režie: Terrence Malick

Světová válka Z

(World War Z)

Režie: Marc Forster

Další články v kategorii