Pár nenormálních aktivit

Pár nenormálních aktivit pokračuje v trendu výsostných trapností, které nastolily monolité parodie jako Děsnej biják, Děsněj dupák, Děsnej doják a stejně jako tyto filmy je děsnou zhovadilostí.

Sérii novodobých absurdních parodií nastartoval před více než deseti lety první díl Scary Movie, který se u nás dočkal distribučního názvu Děsnej biják. Od té doby se pravidelně objevují čím dál horší klony, napodobeniny a pokračování, která však obvykle tvoří ti samí lidé, kteří byli součástí původní tvůrčí sestavy Děsnýho bijáku.

Snímek Pár nenormálních aktivit natočil jako svůj celovečerní debut režisér Michael Tiddes. Autory scénáře jsou Rick Alvarez a Marlon Wayans, který se mimo jiné podílel jako spoluautor na Děsným bijáku a Děsným dupáku, ve kterých si také zahrál. Marlon Wayans se ujal hlavní role i nyní ve filmu Pár nenormálních aktivit. Z toho už jasně vyplývá, jakým směrem se film vyvíjí, aneb k sofistikované a rafinované podívané má Pár nenormálních aktivit daleko.

K Malcolmovi (Marlon Wayans), který svou kamerou nadšeně dokumentuje svět kolem sebe, se přistěhuje jeho přítelkyně Kisha (Essence Atkins) a s jejím příchodem se začnou v domě dít děsivé věci. Situace se vyhrotí, když jednoho dne ráno najde Kisha na zemi své klíče a Malcolm se rozhodne dům raději vybavit důmyslným kamerovým systémem a všichni tak bezprostředně můžeme sledovat, co se v domě děje.

Český název Pár nenormálních aktivit (v originále A Haunted House)zcela neomylně odkazuje na found footage filmovou sérii Paranormal Activity, jejíž struktura je zde primárně parodována a potažena fekálním humorem. Setkáváme se tedy s důvěrně známými postupy a tématy v parody-verzi: ruční kamera, rozmary domácího duchu, nezbytná posedlost démonem a následné vymítání i otevřený konec – to vše v kontextu černošské excesivně stereotypizované subkultury (jak je u Wayanse zvykem).

Sérii „děsných“ parodií spojuje klan rodiny Wayansových, z nichž se právě Marlon ukázal jako herecky nejnadanější (viz. jeho nezapomenutelný výkon v Requiem za sen). Jeho herecký talent je však v těchto jednotvárných snímcích smrštěn na hloupou a prázdnou (mnohdy vyhulenou) figurku.

Také Wayansův a Alvarezův scénář je v podstatě snůškou puberťáckých hovadin, nedotažených gagů a pro plné docenění jejich humoru je nezbytné ošálit mozek množstvím drog větším než obrovským. Stejně tak seriálový a klipový režisér Michael Tiddes vstoupil na pole celovečerní hrané tvorby bez zjevných ambicí a filmařské invence.

Pokud je snad někdo, kdo se přece jen nemůže dočkat pátého dílu Scary Movie aka Děsnýho bijáku (na kterém už se však Wayansovi přímo nepodílí), tak mu Pár nenormálních aktivit pomůže čekání ukrátit. V jiném případě asi neexistuje důvod, proč tento film dobrovolně ve střízlivém stavu zhlédnout.

Pár nenormálních aktivit zaplavuje publikum přízemním vyčpělým humorem a Marlon Wayans se definitivně stal synonymem slaboduchých a podprůměrných komedií. Ale přeci jen skončíme dobrou zprávou – druhý díl by měl dorazit již v příštím roce!

Michala Benešovská

Hodnocení:

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Pár nenormálních aktivit

(A Haunted House)

Režie: Michael Tiddes

Další články v kategorii