Třetí sezóna seriálu Žíví mrtví se prokousala do finále

Mrtváci, chodiči, kousači… Malátná těla ploužící se ulicemi, zamořená města, lesy plné tlejících mrtvol, silnice ucpané prázdnými auty, ale i strach živořících skupin těch, kteří ještě dýchají. To jsou Živí mrtví, seriálový hit americké kabelové televize AMC. Uvnitř nově vzniklých mikrospolečností postapokalyptického světa se odehrávají všední lidská dramata, boje na život a na smrt a nejsou to nutně zombies, kdo přeživší ohrožuje na životech.

Třetí série seriálu Živí mrtví se nesla právě v duchu boje a hašteření se dvou skupin přeživších, a to z těch nejmalichernějších důvodů, jaké si jen lze představit. Vrcholem finální epizody třetí série, nazvané Welcome to the Tombs, je samozřejmě otevřený střet Rickovy a Guvernérovy skupiny. Tento konflikt byl nevyhnutelný a dychtivě očekávaný již od začátku třetí sezóny, přičemž i přes menší kontroverze Rickovy psýchy a počínajícího sadismu jeho syna, jsme byli stále neomylně utvrzováni, že je to pouze Guvernér, kdo je nenapravitelný šílenec.

Sympatie se tudíž nepřelévaly a v centru pozornosti zůstala Rickova skupina, která se nejprve rozrostla, ale při závěrečném bilancování se počet původních členů opět zredukoval. Rick se přenesl přes smrt ženy, ačkoliv lehce halucinuje, vztah Maggie a Glenna se posunul na další úroveň a Daryl musel opakovaně čelit svému bratru Merlovi. Z nově příchozích postav se nejvíce osvědčila Michonne, Tyreese a jeho setra.

Ze souboje Rick vs. Guvernér nevzešel žádný vítěz, což zjevně znamená, že se tento lítý boj překlopí i do následující čtvrté série, která startuje na podzim.

Hordy nemrtvých už nejsou hlavním problémem. Postavy na obou stranách barikády je likvidují bez mrknutí oka. V plenéru dochází ke střetu s nemrtvými často, avšak díky střelným zbraním a neuvěřitelným schopnostem zabíjení s nožem nejsou ani velké skupinky mrtváků problémem či překážkou. Což poměrně kazí klasický zombie model. Nedokončenost konfliktu s Guvernérem, respektive Guvernérův úprk neznámo kam, je látka, která se může vlekle táhnout ještě celou další sérii a reálně tak hrozí, že bude čtvrtá řada tupým omíláním. Zároveň v samotném konci epizody přijíždí početná skupina lidí k Rickovi do věznice, což by mohlo v krajním případě znamenat, že se v následující sezóně dočkáme velké skupiny, která se bude učit žít pospolu a bude to nezáživné (viz. druhá série), nebo v lepším případě, že bude muset hodně lidí zemřít.

Třetí sérii se díky dynamice a akci podařilo vrátit seriál Živí mrtví na výsluní, přičemž finální epizodu sledoval rekordní počet diváků. Přesto je tu do budoucna spíše riziko další statičnosti, která činí seriál neuvěřitelně strnulý a ubírá mu atraktivitě. Ve třetí sérii jsme sledovali výhradně dvě stejná prostředí – bezpečnou sekci věznice a bezpečně uzavřené Woodbury. Tato uzavřenost a z ní vyplývající omezení jsou hlavní příčinou nudy, která se bohužel odráží ve všech aspektech seriálu.

Pro čtvrtou sérii by bylo příjemným osvěžením, kdyby se tvůrci rozhodli vrátit k původnímu konceptu, na čas nechali Ricka a věznici osudu napospas a představili nám nové hrdiny, kteří třeba ještě nenarazili na bezpečný úkryt a nekonečné zásoby jídla, munice a zbraní všeho druhu.

Třetí série je jednoznačně v mnoha ohledech zábavnější než série druhá, ale zde vytyčený směr a jeho trvanlivost je jen dočasného charakteru, tedy v případě, že není Guvernér Rickovým Moriartym. Přeci jen seriál o zombies skrývá neuvěřitelný potenciál a je celkem škoda plýtvat materiálem na vcelku konvenční akčňák, do kterého se Živí mrtví svezli. Více než učebnicové akční prvky by mohly zapůsobit hororové postupy, od kterých seriál čím dál více upouští.

Michala Benešovská

Související články

Diskuse k článku

Přispívání je povoleno pouze přihlášeným uživatelům...
Diskuse k článku zatím neobsahuje žádný příspěvek.

Filmy

Živí mrtví

(The Walking Dead)

Režie: Frank Darabont, Ernest R. Dickerson, Michelle Maxwell MacLaren, Gwyneth Horder-Payton, Johan Renck, Guy Ferland

Další články v kategorii